Amazon Luna vs Google Stadia: de verschillen

Google Stadia en Amazon Luna zijn beide cloud-gaming platformen; maar wat zijn nu dé verschillen?
amazon luna vs google stadia

Steeds vaker wordt het spelen van games beschikbaar gemaakt via de cloud. Je hebt geen peperdure gameconsoles meer voor nodig; enkel een controller, een internetverbinding en een scherm. Als we kijken naar de twee grootste cloudgaming-platformen, springen Amazon Luna en Google Stadia hier met kop en schouders bovenuit. In dit achtergrondartikel vergelijken we Amazon Luna met Google Stadia en lichten we de verschillen toe.

Bediening: Stadia vs Luna

Laten we beginnen met de bediening. Zowel Amazon Luna als Google Stadia bieden een eigen controller aan, maar bieden ook ondersteuning voor andere controllers. Als we bijvoorbeeld kijken naar de bediening van Luna kan dit plaats vinden via:

 • Luna Controller
 • Playstation 4 Dual Shock 4 Wireless Controller
 • Xbox One Controller
 • Muis en toetsenbord

Kijken we naar de bediening van Google Stadia, dan is dit nagenoeg hetzelfde, maar zijn er wel een aantal extra mogelijkheden:

 • Google Stadia controller
 • Playstion 4 Dual Shock 4 Wireless Controller
 • Xbox One Controller
 • Xbox One Elite-controller
 • Xbox Adaptive-controller
 • Xbox 360 controller
 • Switch Pro-controller

Eigen controllers

Zoals we daarnet al aangaven bieden Google Stadia en Amazon Luna allebei hun eigen controller aan. De prijs van een losse Google Stadia controller bedraagt 69 euro. Kijken we naar de Amazon Luna controller, dan ben je 50 dollar kwijt, wat een stukje minder is. De controllers hebben beiden ondersteuning voor spraakbedienig; waar dit bij Stadia Google Assistant is, is dit bij Luna Amazon Alexa.

Spellen aanbod: Stadia vs Luna

Wat ook interessant is om te vergelijken is het huidige aanbod met games: welke spellen vinden we allemaal in de bibliotheken van deze cloudgaming-platformen? We kunnen een complete lijst met alle spellen op een rij zetten, maar dat wordt je niet gelukkig van. Ten eerste verschilt het aanbod constant (en worden er constant nieuwe Google Stadia games toegevoegd). Daarbij willen we je ook niet vermoeien met het ellenlange lijsten.

Totaal aantal games

Laten we daarom kijken naar het totale aanbod, waarbij we een paar top-games uitlichten. Op het moment van schrijven heeft Google Stadia 113 games. Kijken we naar het aanbod van Amazon Luna, dan is dit aanzienlijk minder; we ontdekken op dit moment in totaal 46 spellen bij Luna.

Beiden platformen beloven echter hun spellenbibliotheek op kort termijn flink aan te vullen met honderden games. Onlangs werd het langverwachte Cyberpunk 2077 gelanceerd op onder andere Google Stadia. Bekijk een trailer van Cyberpunk 2077 op Google Stadia hieronder.

Prijs en abonnementen: Stadia vs Luna

Hoe zit het met de prijs? Dat is natuurlijk ook interessant om eens goed te vergelijken. Het zal je niet verbazen dat beiden platformen een abonnement aanbieden; dit is dan ook het verdienmodel. Toch kun je spellen ook invidueel aanschaffen; zo kun je Cyberpunk 2077 bij Google Stadia los kopen voor € 59,99; het spel blijft dan van jou. Ook als je geen abonnement voor Google Stadia hebt.

Onderzoek wijst uit dat Google Stadia een stuk duurder is dan Amazon Luna:

 • Amazon Luna $ 5,99 per maand
 • Stadia Pro € 9,99 per maand

Je kunt echter wel een proefperiode aanschaffen van een maand om te ontdekken of het gamingplatform aansluit bij jouw wensen.

Ubisoft+ komt eraan!

Het is goed om te melden dat Ubisoft+ op kort termijn naar beiden platformen zal komen. Voor een extra bedrag per maand kunnen gebruikers van bijvoorbeeld Google Stadia ook toegang krijgen tot diverse games van Ubisoft+ (voorheen heette dat Uplay).

Ondersteuning

Beiden platformen bieden een brede ondersteuning aan voor diverse devices en platformen. Zoals we daarnet al vertelden heb je voor het spelen van games enkel een controller, een beeldscherm en een sterke internetverbinding nodig. Het blijft wel belangrijk om goed te letten op de ondersteuning voor specifieke apparaten, zodat je zeker weet dat jouw computer of smartphone werkt met desbetreffend platform.

Wel merken we op dat zowel Google Stadia als Amazon Luna flink aan het uitbreiden zijn op het gebied van compabiliteit. Zo schreven we onlangs over de ondersteuning van Amazon Luna op Android en is Google Stadia sindskort beschikbaar op iOS.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts