HDMI 2.1: alles wat je moet weten

In dit achtergrond artikel delen we alles wat je moet weten over HDMI 2.1.
hdmi 2.1
HDMI kabel © PIX1861/Pixabay

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe smart TV of bezig bent met het aansluiten van een gameconsole, zul je al snel de term HDMI tegenkomen. HDMI is de afkorting voor high-definition multimedia interface en is de aansluiting voor beeld- en geluidsignalen.

Sinds vorig jaar is daar een nieuwe variant van verschenen: HDMI 2.1. Wat is nu precies het verschil met andere HDMI-versies en wat houdt HDMI 2.1 nu eigenlijk in? In dit achtergrond artikel zetten we alles over de 2.1-versie op een rij wat je moet weten.

HDMI 2.1: wat is het?

Net als zijn voorgangers (1.4 en 2.0) is HDMI 2.1 een kabel met een bandbreedte waarmee beeld- en geluidsignalen verstuurd kunnen worden. Je hebt bijvoorbeeld een HDMI kabel nodig om een de geluiden en beelden van een gameconsole – bijvoorbeeld een Playstation 5 – naar jouw smart TV te kunnen sturen.

Zoals te verwachten was wordt er steeds een betere variant van HDMI ontwikkelt. Waar we het voorheen moesten doen met HDMI 1.4 en HDMI 2.0 is er sinds enige tijd een nieuwe variant verschenen: HDMI 2.1.

HDMI 2.1 heeft meer bandbreedte

Als we kijken naar de verschillen met andere HDMI varianten is er bij de HDMI 2.1 variant sprake van meer bandbreedte. Bandbreedte wordt uitgedrukt in gigabits per seconden (Gbps). Bij de 2.1 variant kan er meer data verstuurd worden dan bij de 1.4 en 2.0 varianten. Om het verschil aan te geven hieronder een rijtje van HDMI versies met bijhorende Gpbs.

  • HDMI 1.4: 10,2 Gbps
  • HDMI 2.0: 18,0 Gbps
  • HDMI 2.1: 48 Gbps

Wanneer je een HDMI kabel zou vergelijken met een buis, dan zou de 2.1-versie een veel grotere buis zijn dan de oudere versies. In Jip en Janneke taal kan HDMI 2.1 simpelweg veel meer data tegelijk verwerken.

Voordelen van HDMI 2.1

Wanneer je gebruik maakt van HDMI 2.1 of de smart TV die je net hebt aangeschaft deze versie ondersteunt, dan kun je genieten van een aantal voordelen. Zo kun je genieten van betere kwaliteit audio en worden onder meer films realistischer getoond.

Ook geniet je van een extra vloeiender beeld (door de ondersteuning van 4K met 100 frames per seconde). Kijken we naar 8K ondersteuning dan is er sprake van 50 frames per seconden: hierbij moeten we wel vermelden dat er nog nauwelijks sprake is van 8K videocontent.

Gamers krijgen ook een grote glimlach van HDMI 2.1: er is namelijk ondersteuning voor Game Mode Variable Refresh Rate (GMVRR). Hiermee is de kans op ‘tearing’ minimaal. Tearing houdt in dat je beelden van een vorig frame nog wazig of in delen ziet wanneer er een overgang gemaakt wordt naar het volgende frame.

hdmi 2.1 gamen
HDMI ondersteuning op een Xbox Series S. © Mika Baumeister/Unsplash

De pluspunten op een rij:

  • Betere kwaliteit audio
  • Extra vloeiender beeld
  • 8K ondersteuning (maar is nog amper beschikbaar)
  • Minder kans op tearing-effect bij gamen

HDMI 2.1 vereisten

Wanneer je gebruik wil maken van HDMI 2.1 en wil genieten van de daarnet benoemde voordelen, dien je natuurlijk een HDMI 2.1 kabel in het bezit te hebben. Daarnaast is het ook een vereiste om een bron – denk dus aan de smart TV of game console – te hebben die HDMI 2.1 ondersteunt. Je ontdekt dit vaak bij de specificaties van desbetreffend product.

Het is wel zo dat je een HDMI 2.1 kabel kunt gebruiken in een apparaat wat deze versie nog niet ondersteunt. Echter is kun je dan alsnog niet genieten van de voordelen van HDMI 2.1.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts