Mijn Facebook is gehackt: wat nu?

Met deze stappen zorg je ervoor dat een gehackt Facebook account weer veilig gebruikt kan worden.
facebook gehackt wat nu
Beeld: Ter illustratie. © Pixabay

Het kan iedereen overkomen: een gehackt Facebook account. Vandaag de dag bestaan er steeds meer mogelijkheden om snel toegang te kunnen krijgen tot slecht beveiligde accounts. En ja: ook Facebook hoort hierbij.

Je bent vast wel eens getagged door iemand in een bericht met nog tientallen anderen, zonder dat degene die dit zou hebben gedaan hiervan afwist.

Er zijn gelukkig verschillende stappen die je kunt zetten om je Facebook beveiliging op te krikken en de schade van een mogelijke Facebook hack zoveel mogelijk te beperken. In dit achtergrondartikel zetten we alle stappen op een rij die je moet zetten als je denk dat je Facebook account gehackt is.

Facebook gehackt: hier herken je het aan!

Laten we eerst kort stil staan bij de vraag hoe je herkent of je Facebook gehackt is. Allereerst is het goed om beter onnodig maatregelen te nemen, dan dat je dit achteraf moet doen. Er zijn een paar zaken waaraan je een mogelijk gehackt Facebook account kunt herkennen:

 • Er wordt met jouw profiel content geplaatst zonder dat je dit weet
 • Je ziet dat je op andere plaatsen bent ingelogd, zonder dat je daar was
 • Er worden mensen door jou getagged in foto’s, zonder dat je dit zelf doet
 • Je krijgt meldingen binnen over wijzigingen van accountgegevens, zonder dat je deze hebt uitgevoerd

Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen van een mogelijk gehackt Facebook account. Er kunnen nog meer gevolgen zijn: zelf ervaring met een hack en een gevolg die hierboven nog niet tussen staat? Neem contact met ons op, zodat we het artikel kunnen aanvullen.

Je Facebook gehackt: wat nu? Laten kijken naar de te nemen stappen om de veiligheid van je Facebook pagina op te schroeven.

Verander je Facebook wachtwoord

De eerste stap is om het wachtwoord van je Facebook account te wijzigen. Het is belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te kiezen: de kans is groot dat de hacker via een te makkelijk wachtwoord toegang heeft gekregen tot jouw account, dus extra zaak om hier op te letten.

Een goed wachtwoord dient onder meer lang te zijn, voorzien van verschillende tekens en het liefst een nietszeggend woord (een moeilijke lettercombinatie dus).

Wanneer je je wachtwoord hebt gewijzigd zal je Facebook je de vraag stellen of je overal uit wil loggen. Het is zeer raadzaam om dit te doen, zodat een mogelijke hacker geen toegang meer heeft tot jouw account via zijn of haar apparaat.

Bekijk alle activiteiten op Facebook (activiteiten logboek)

De volgende stap is om alle activiteiten te checken. Facebook heeft een zogeheten activiteitenlogboek: hierin kun je precies zien wat er allemaal uitgevoerd is met jouw account. Van liken van berichten tot het daadwerkelijk plaatsen van bijvoorbeeld foto’s.

Verwijder alle content die niet door jou geplaatst is, zodat mogelijke spreiding van een hack voorkomen kan worden. Het kan slim zijn om mensen die bijvoorbeeld getagged zijn in een foto door een hacker te informeren over deze hack. Meld dat je Facebook mogelijk gehackt was en zeg dat er content op je Facebook gestaan heeft wat niet door jou geplaatst is.

Stappenplan als je gehackt bent op Facebook

Laten we bovenstaande stappen nog even kort in een stappenplan opnoemen:

 1. Verander je Facebook wachtwoord als eerste
 2. Gebruik een sterk wachtwoord: gebruik bijvoorbeeld deze online wachtwoordgenerator
 3. Log na het wijzigen van je wachtwoord op alle apparaten uit
 4. Bekijk je activiteiten op Facebook
 5. Verwijder activiteiten die jij niet hebt uitgevoerd
 6. Publiceer dat je mogelijk gehackt was en breng betrokken personen op de hoogte

Zoals we daarnet al aangaven is voorkomen beter dan genezen. Daarbij zul je mogelijk ervaren hebben wat een gehackt Facebook account voor schade aan kan richten: het kan voelen alsof er daadwerkelijk bij je ingebroken is. En met waar we Facebook allemaal voor gebruiken is dat ook eigenlijk zo.

We gaan verder dan enkel de beveiligingsstappen die je kunt zetten ná een hack, maar geven je ook nog wat tips om een gehackt account te voorkomen in de toekomst (helemaal voorkomen kan nooit, maar de kans op een hack in ieder geval een stuk minimaliseren).

Voorkom een gehackt Facebook account

Nu je je gehackte Facebook account weer voorzien hebt van een sterker wachtwoord en overal bent uitgelogd, is het tijd om extra stappen te zetten richting een nog veiliger account. Deze stappen gaan niet alleen over extra verificatiemogelijkheden, maar ook over het gebruik van onder meer een wachtwoordmanager.

Extra beveiligingsopties binnen Facebook zelf

Laten we nog eventjes bij Facebook zelf blijven. Want het social media platform biedt namelijk nog een aantal extra beveiligingsopties die in onze ogen vandaag de dag eerder noodzaak dan bijzaak zijn.

We zetten de belangrijkste opties op een rij waar je direct gebruik van zou moeten maken (vinden wij).

 • Meldingen over aanmeldingen: krijg een melding als er ingelogd wordt op jouw Facebook account. Facebook noemt dit ‘Meldingen over aanmeldingen’ die je bij de beveiligingsinstellingen van je account gewoon aan kunt schuiven.
 • Aanmeld goedkeuringen: ook kun je Facebook aanmeldingen pas door laten gaan als je deze handmatig goedkeurt. Hoewel het in het begin wat irritant is om telkens je eigen aanmeldingen goed te keuren, is dit eenmalig en zul je het daarna alleen hoeven te gebruiken op een nieuwe locatie.
 • Facebook codegenerator: maak gebruik van de codegenerator van Facebook. Deze extra vorm van verificatie is enorm veilig, gezien je alleen kan inloggen als je in het bezit bent van een gekoppeld apparaat.

Maak gebruik van een wachtwoordmanager

Naast Facebook haar beveiligingsopties kun je zelf ook extra actie ondernemen. We begonnen net met het wijzigen van je wachtwoord als de eerst te nemen stap als je Facebookaccount gehackt lijkt te zijn. En dat doen we niet voor niets: nog steeds blijken veel mensen een slecht wachtwoord te hebben. Ja: wachtwoorden als wachtwoord123 of inlog123! worden vandaag de dag nog steeds veel gebruikt.

Het maken van een sterk wachtwoord is het probleem niet, maar het onthouden daarvan vaak wel. Althans, één zo’n wachtwoord misschien wel, maar als we  te maken hebben met tientallen accounts die allemaal ook nog eens voorzien moeten worden van een ander wachtwoord, wordt het al snel een probleem.

Gelukkig bieden zogeheten wachtwoordmanagers – ook wel password managers genaamd – handvatten. Deze handige tools maken het mogelijk om met één inlog verschillende accounts te beheren en altijd te voorzien van een sterk wachtwoord. Je kunt een wachtwoordmanager zien als een wachtwoordenkluis.

Hulp bij een gehackt Facebookaccount

We hopen dat ons artikel je heeft geholpen bij het (opnieuw) beveiligen van je Facebook account. Mocht je ergens tegenaan lopen, feedback hebben op ons achtergrondartikel óf mee willen discussiëren: dan kun je onderaan de pagina een reactie achterlaten.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts