Verschil QLED en 4K: kun je dit vergelijken?

Het verschil van QLED en 4K is lastig uit te drukken, gezien je technologie vergelijkt met resolutie.
verschil qled en 4k
Beeld ter illustratie. © Mahrous Houses / Unsplash

Tijd om er eens een vraag bij te pakken van onze lezers: wat is het verschil tussen QLED en 4K? Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: je kunt deze twee eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het is appels met peren vergelijken, gezien je bij QLED spreekt over een beeldschermtechnologie, terwijl 4K de beeldschermresolutie is.

Toch willen we in dit achtergrond stil staan bij beiden termen en waarom ze door velen toch naast elkaar gelegd willen worden.

QLED en 4K: appels en peren

Zoals we daarnet al aangaven is het vragen naar het verschil van QLED en 4K het vergelijken van appels met peren. QLED is een beeldschermtechnologie: het is een techniek die we onder meer tegenkomen bij met name Samsung smart TV’s.

4K is een beeldschermresolutie – die ook prima toegepast kan worden bij QLED schermen – en is vier keer scherper dan Full HD. Laten we kort stil staan bij allebei de termen.

QLED: beeldschermtechnologie

QLED is en beeldschermtechniek en staat bekend om haar hoge helderheid in combinatie van de productie van een kleurniveau van 100%. QLED lijkt op de OLED beeldtechniek qua naam, maar toch zijn deze twee technieken verschillend.

Het is dan ook een betere vraag wat het verschil zou zijn tussen QLED en OLED in plaats QLED en 4K. In grote lijnen is er dus sprake van twee verschillenden technieken: bij OLED is elke pixel zijn eigen lichtbron, bij QLED is dat niet het geval.

QLED vs OLED

Laten we inzoomen op de verschillen (de een heeft zo zijn voordelen en nadelen):

 • OLED heeft diepere zwartweergaven dan QLED
 • Bij OLED is er een sterker contrast tussen lichte en donkere beelden zichtbaar dan bij QLED
 • De hoogste helderheid krijg je bij QLED
 • Ook het grootste kleurvolume is terug te vinden bij QLED schermen
 • De grootste kijkhoek ontdek je bij OLED
 • Bij QLED is er sprake van minder reflectie dan bij OLED
 • Er is bij QLED minder risico op inbranden dan bij OLED

Daarbij is er ook nog een groot verschil merkbaar in prijzen: in grote lijnen zijn QLED schermen een stuk goedkoper dan OLED schermen: maar ook dit is weer afhankelijk van het model.

4K (UHD): beelschermresolutie

4K is de benaming van een resolutie. De resolutie is een gegeven waarmee de scherpte van het beeld bepaald is. Elk beeldscherm bestaat namelijk uit allemaal losse pixels: hoe mee pixels een scherm heeft, hoe scherper het beeld vervolgens is.

Bij een 4K UHD beeldscherm is er sprake van een minimale scherpte van  3840 bij 2160 pixels. Hiermee is 4K UHD vier keer scherper dan bijvoorbeeld Full HD, gezien er sprake is van maar liefst 8 miljoen pixels in plaats van 2 miljoen pixels bij Full HD. Vandaar UHD wat staat voor Ultra HD.

4K vs Full HD

Je kunt 4K dan ook beter vergelijken met de Full HD resolutie in plaats van de QLED beelschermtechnologie. Laten we kort kijken naar de grootste verschillen van 4K en Full HD.

 • 4K is vier keer zo scherp als Full HD (2 miljoen versus 8 miljoen pixels)
 • Meer details bij 4K beeldschermen zichtbaar dan bij Full HD schermen
 • Smart TV’s met 4K resolutie zijn duurder dan Full HD varianten
 • Veel videocontent is nog niet 4K content (denk aan televisiezenders)

Content die je vaak wel al in 4K kunt kijken zijn films en series van videostreamingdiensten en bij partijen als YouTube.

In een eerder achtergrondartikel over HDMI 2.1 lichtten we al kort de resolutie 8K uit. Deze is nog weer een stap beter dan 4K: waar je bij 4K geniet van 8 miljoen pixels is dat bij 8K zelfs 33 miljoen pixels. Maar nog zeldzamer als bij 4K is de content die deze resolutie reeds ondersteunt.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts