Apple opnieuw voor geplande veroudering iPhones aangeklaagd

Apple is opnieuw aangeklaagd voor geplande veroudering door gebruikers van oudere iPhones.
apple aangeklaagd geplande veroudering
iPhone 6 ter illustratie. © Hurk/Pixabay

Opnieuw is Apple aangeklaagd voor geplande veroudering van haar smartphones. Een Europese waakhond voor consumenten heeft Apple in Italië aangeklaagd, weet Techcrunch te melden. ‘Apple hit with another European class action over throttled iPhones’, kopt het medium.

Class-action rechtszaak tegen Apple

Apple is opnieuw voor het gerecht gesleept, omdat gebruikers van mening zijn dat Apple de prestaties van haar iPhones opzettelijk zou verminderen. Hierdoor zijn gebruikers genoodzaakt om een nieuw toestel aan te schaffen.

Met de rechtszaak tegen Apple, probeert de advocaat 60 miljoen euro los te peuteren van Apple. Het gaat om een class-ation rechtszaak; een rechtszaak waar mensen met hetzelfde probleem zich voor kunnen aanmelden. The Verge komt met een simpele rekensom (het aantal verkochte iPhone 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus-modellen in Italië tussen 2014 en 2020 gedeeld door het gewenste bedrag) op zo’n 60 euro per toestel.

‘Vergoeding bedoelt voor nieuwe accu’

Deze 60 euro vergoeding per iPhone zou volgens Euroconsumers, de overkoepelende organisatie waar de Italiaanse waakhond voor consumenten bij aangesloten is, zou genoeg moeten zijn voor een nieuwe accu voor deze verouderde iPhones.

In een verklaring stelt Els Bruggeman, hoofd beleid en handhaving bij Euroconsumers, dat de gebruikers van de oudere iPhones niet alleen werden opgelicht, maar geconfronteerd worden met ‘frustratie en financiële schade: “Not only were consumers defrauded, and did they have to face frustration and financial harm, from an environmental point of view it is also utterly irresponsible”, aldus Bruggeman.

‘Niet opzettelijk levensduur verkorten van Apple-producten’

Tegenover The Verge meldt Apple dat ze nooit opzettelijk de levensduur van Apple-producten verkorten of de gebruikservaring zouden verslechteren.

Het is niet de eerste keer dat Euroconsumers de techgigant voor de rechter sleept: in december vonden er twee gelijke rechtszaken plaats. En het lijk trouwens ook nog niet in zicht: in een persbericht dat vandaag verscheen wordt alweer de vierde rechtszaak aangekondigd in Portugal.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts