Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt supermarkt voor gebruik van gezichtsherkenning

De supermarkt maakte onder andere gebruik van gezichtsherkenning om winkeldiefstal tegen te gaan.
autoriteit persoonsgegevens supermarkt

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een waarschuwing gegeven aan een supermarkt die gebruik maakte van een camera met gezichtsherkenning. Bij de ingang van het Jumbo-filiaal in Alphen aan den Rijn werd elke bezoeker geregistreerd.

Winkeldiefstal tegengaan

Het systeem voor gezichtsherkenning staat als sinds december vorig jaar uit, maar de supermarkt wilde het systeem graag weer gaan gebruiken. Ze wilden hiermee ‘winkelbezoekers en personeel beschermen en winkeldiefstal tegengaan’, is te lezen in het onderzoek van AP.

Geregistreerde gezichten werden vergeleken met gezichten in een databank van bezoekers die eerder een winkelverbod kregen van de supermarkt. Was er geen sprake van een match, dan werden de gezichten van mensen ‘na enkele seconden gewist’.

Gezichtsherkenning kan niet zomaar ingezet worden

Gezichtsherkenning kan niet zomaar ingezet worden, meldt Monique Verdier, vicevoorzitter van Autoriteit Persoonsgegevens. Het is zelfs buiten de huiselijke sfeer vaak verboden, gezien je gezicht zonder toestemming opgeslagen wordt. “Hangen we het land vol met gezichtsherkenningscamera’s, dan zijn we allemaal continu te volgen”, aldus Verdier.

Uitzonderingen

Toch kan er wel een uitzondering gemaakt worden om gezichtsherkenning toe te passen. Zo laat AP weten dat het mag wanneer men nadrukkelijk toestemming heeft gegeven. Ook mag het toegepast worden als het noodzakelijk is voor authenticatie of beveiliging.

En dat laatste blijkt een enorme uitzondering: “Bij de wet staat als enige voorbeeld de beveiliging van een kerncentrale. Die lat ligt dus hoog. Het voorkomen van winkeldiefstal is iets héél anders dan het voorkomen van een kernramp”, meldt Verdier in het onderzoek.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts