Beste smart speakers van 2021

De beste smart speakers om je smart home mee te bedienen via spraakopdrachten.
beste smart speakers 2021

Met een smart speaker kun je in grote lijnen twee activiteiten uitvoeren: je kunt gekoppelde apparaten met spraak aansturen én je kunt de speaker zelf om informatie vragen. Hiermee is een smart speaker een onmisbare gadget in de woonkamer van 2021. Maar welke kun je nu het beste kiezen? Deze vraag is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de toepassing die jij voor ogen hebt.

We kunnen wel lukraak een rijtje smart speakers op een rij zetten, maar als jij reeds Sonos speakers in huis hebt staan, is een variant van Amazon voor jou niet de beste keuze. De Smartoday Staff zet in dit artikel de beste smart speakers van 2021 op een rij per merk, waarna we verschillende beste modellen opsommen.

Google Nest smart speakers

We beginnen ons uitgebreide artikel met Google Nest smart speakers. Het zijn misschien wel de populairste speakers in Nederland, gezien de spraakassistent – Google Assistant – gewoon Nederlands spreekt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amazon Alexa. Onze voorkeur gaat sowieso uit naar Google Nest speakers: steeds meer smart home apparaten ondersteunen Google Home, waardoor ze eigenlijk onmisbaar zijn in de slimme woning van 2021.

Google Nest Audio: ‘Krachtig en mooi’

google nest audio
De nieuwe Google Nest Audio © Smarthomeweb

We zijn het meest te spreken over de Google Nest Audio. Deze smart speaker is de opvolger van de Google Home, de eerste slimme luidspreker van Google. Hij produceert 75% meer geluid dan zijn voorganger. Net als bij alle andere Nest speakers is er sprake van Google Assistant als spraakassistent. Hiermee kun je gewoon in het Nederlands communiceren en aangesloten apparaten in eigen taal aansturen.

Google lijkt haar pijlen ook steeds meer te richten op dit model: zo stopte zij met de productie van de Google Home Max, omdat een paar van deze speakers soortgelijk geluid zou produceren. Daarnaast werden onlangs de exclusieve Nest Audio Sessions aangekondigd, waarmee de speaker nog even extra gepromoot werd.

Google Nest Mini: ‘Kleine krachtpatser’

google nest mini
De Google Nest Mini © Nathana Rebouças/Unsplash

Wanneer je enkel een smart speaker wil kopen om je apparaten te kunnen bedienen kun je ook kiezen voor de kleinere Google Nest Mini. Met een prijs van onder de 50 euro bij menig webshop, ben je goedkoop uit voor een speaker met ondersteuning van Google Assistant. En trouwens; het geluid is voor huis-tuin-en-keuken gebruik nog best oké.

Waar je wel even op moet letten is dat de Nest Mini de vervanger is van de Google Home Mini. Het oudere model is iets anders op het gebied van bediening met fysieke knoppen én heeft geen mogelijkheid om opgehangen te worden. Wil je de speaker aan de muur kunnen hangen, dan kun je het beste kiezen voor de nieuwe Nest Mini. Net als de Nest Audio ontdek je hem in twee verschillende kleuren: donkergrijs (houtskool) of lichtgrijs.

Sonos smart speakers

Sonos mag zeker niet ontbreken in de lijst met de beste smart speakers van 2021. Zoals je van Sonos mag verwachten is het geluid subliem. Daarbij kun je als gebruiker kiezen welke spraakassistent je kiest, gezien er door Sonos smart speakers ondersteuning geboden wordt voor zowel Google Assistant als Amazon Alexa. Opvallend is dat Sonos zich lijkt te onderscheiden in de uitvoeringen van haar smart speakers. Zo is er een draadloze variant te vinden (handig voor in het park) en is er ook een slimme soundbar.

Sonos One: ‘Mooi in het kwadraat’

beste smart speakers 2021
Sonos One smart speaker. © Alex Ghizila/Unsplash

Een van de bekenste smart speakers van Sonos is de Sonos One. Het is dan ook de eerste échte slimme speaker die Sonos ooit lanceerde. En met ‘echte’ slimme speaker doelen we op een luidspreker met een voice assistant onder de motorkap. De Sonos One ziet er niet alleen mooi uit; ook het geluid is – zoals we van Sonos mogen verwachten – erg mooi.

De speaker is beschikbaar in twee kleuren: wit of zwart. En zoals we daarnet aangaven kun je bij Sonos kiezen welke spraakassistent je wil gebruiken: ga jij voor Google Assistant of Amazon Alexa?

Sonos Move: ‘Draadloze smart speaker’

sonos move
Sonos Move, de beste draadloze smart speaker. © sonos move/Unsplash

Ben je op zoek naar een draadloze smart speaker? Dan kun je in 2021 wederom het beste kiezen voor de Sonos Move. Het is een van de weinige goede draadloze smart speakers die je gewoon met je mee kunt dragen. De Sonos Move werd vorig jaar gelanceerd en is inmiddels niet meer weg te denken uit de smart speaker schappen.

Hoewel de Move net als de One beschikbaar is in twee kleuren, is het uiterlijk wel een ander verhaal. Hij is minder vierkant en is voorzien van een inkeping aan de bovenzijde; hiermee kun je de speaker makkelijk oppakken en met je meedragen.

Sonos Beam: ‘Smart Soundbar’

sonos soundbar
Sonos Beam © Jako Janse van Rensburg

Wat velen niet weten is dat er ook een slimme soundbar op de markt is verschenen van Sonos. Een soundbar wordt veel opgehangen of geplaatst onder een televisie. Sonos heeft haar soundbar de Sonos Beam genoemd; het is een slimme soundbar die voorzien is van een voice assistant. Naast genieten van prachtig geluid – alsof je in de bioscoop zit – kun je ook je slimme apparaten aansturen met spraakbediening.

Apple smart speakers

Hoewel Apple haar smart speaker modellen niet echt groots aankondigt in ons land, zijn ze wel gewoon beschikbaar via Nederlandse webshops. Wel via wedeverkopers bij shops als Bol.com. Apple maakt gebruik van haar eigen spraakassistent: Siri. Je kunt de smart speakers perfect gebruiken in een Apple HomeKit smart home. Net als bij Google Nest heeft Apple een kleine en een grotere variant. Beide modellen dragen de naam HomePod.

Apple HomePod: ‘Voor Apple-Fans’

apple homepod beste smart speakers 2021
De Apple HomePod. © Korie Cull/Unsplash

Wij bestempelen de Apple HomePod als dé beste keuze voor Apple-fans. De speaker ondersteunt Siri als spraakassistent en is zeer geschikt voor smart homes die gebaseerd zijn op het Apple HomeKit smart home systeem. Het geluid is ontzettend goed, evenals de makkelijke bediening op de bovenzijde van de smart speaker.

De Apple HomePod heeft wel een aardig prijskaartje: bij de meeste webshops ontdek je de speaker tussen de 300 tot 350 euro. Daarom nogmaals; het is een goede keuze voor de Apple-fans, maar een Google Nest Audio is in onze ogen een betere keuze als we kijken naar de prijs.

Apple HomePod Mini: ‘New kid on the block’

apple homepod mini 2021
De nieuwe Apple HomePod Mini. © Ivan Bandura/Unsplash

Enkele maanden geleden heeft Apple een kleinere variant de Apple HomePod aangekondigd: de HomePod Mini. Deze smart speaker is uitgevoerd in een bolvorm en kan makkelijk op een plank geplaatst worden. Met de Apple HomePod Mini lijkt het bedrijf de concurrentie aan te willen gaan met de Google Nest Mini.

De Apple HomePod Mini is gewoon verkrijgbaar in Nederland en je scoort hem voor gemiddeld 150 euro. Hiermee is hij bijna drie keer zo duur als de Nest Mini, waardoor het wederom een prima keuze is voor de fans van Apple, maar zeker niet voor de prijsbewuste smart home liefhebber.

Amazon niet als beste smart speakers van 2021?

We eindigen ons artikel voor de beste smart speakers van 2021 niet met een lijstje van Amazon modellen. Het is namelijk de grote vraag of Amazon haar spraakassistent überhaupt in het Nederlands zal gaan ondersteunen. Gezien dit nu nog niet zo is, bestempelen wij de Amazon speakers niet als de beste keuzes van 2021. Mocht hier verandering in komen, dan zullen wij uiteraard ons artikel updaten en hier een notitie over toevoegen.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts