‘Facebook sluit kantoor in Ierland dat gebruikt werd voor belastingontduiking’

Facebook sluit het kantoor in Ierland; hiermee lijkt er een eind te komen aan de belastingontduiking.
facebook sluit kantoor in ierland

Facebook zou een kantoor gesloten hebben in Ierland, het kantoor zou gebruikt worden voor belastingontduiking. Dat blijkt uit documenten die The Times in handen kreeg. “Facebook moves key assets out of Ireland’, kopt de Engelse krant.

Ierland belastingparadijs

Ierland is voor veel bedrijven een waar belastingparadijs. Ook voor Amerikaanse bedrijven als Facebook, die daar een van haar kantoren vestigde en haar intellectuele eigendommen daar onderbracht.

Het gebruik van deze intellectuele eigendommen resulteerde in kosten voor het kantoor in Amerika: hierdoor werd de winst van Facebook in Amerika aanzienlijk lager. Het stukje van de omzet werd gebruikt om te betalen aan Ierland; hierdoor bleef het geld dus eigenlijk gewoon binnen het bedrijf.

Intellectuele eigendommen weer in Amerika

Volgens RTL Nieuws heeft een woordvoerder van Facebook bevestigd dat alle intellectuele eigendommen in de toekomst weer op het Amerikaanse kantoor ondergebracht worden.

Waarom Facebook gekozen heeft om het kantoor te sluiten en hiermee een einde aan te kondigen van belastingontduiking, lijkt duidelijk. Al geruime tijd jaagt de Amerikaanse belastingdienst op bedrijven met deze belastingtrucs. Het is wachten op bedrijven die volgen; denk aan Google.

Eerder was op Smartoday te lezen dat Facebook ook al aangeklaagd werd voor monopoliepraktijken. De Amerikaanse handelscommissie wil dat Facebook onder meer WhatsApp en Instagram van de hand doet.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts