‘Facebook wil Apple aanklagen vanwege nieuwe privacyfuncties’

Het nieuwe privacybeleid van iOS 14 zou voor Facebook reden genoeg zijn om Apple aan te klagen.
facebook wil apple aanklagen
Een iPhone en een Apple Macbook. © Tim Bennett/Unsplash

Een strijd der titanen: Facebook zou bezig zijn met voorbereidingen voor een antitrust-rechtszaak. Het techbedrijf van Mark Zuckerberg zou Apple aanklagen vanwege de nieuwe privacyfuncties in iOS 14, waarbij gebruikers onder meer nadrukkelijk toestemming moeten geven om gevolgd te kunnen worden.

Antitrust-rechtszaak tegen Apple

Dit meldt The Information vandaag in een uitgebreid artikel. Facebook zou Apple voor de rechter willen slepen, omdat zij van mening is dat Apple een té dominante positie heeft als eigenaar van de App Store. Deze mening deelt Facebook echter met veel anderen: zo werd Apple eerder aangeklaagd door Cydia vanwege een ‘Appwinkel monopolie’.

App Tracking Transparency

Met name twee nieuwe privacyfuncties die naar iOS 14 komen, lijkt Facebook niet te zien zitten. Zo komt Apple met een nieuwe iOS 14 update waarin sprake is van App Tracking Transparency. Met deze functie moeten apps toestemming vragen voor het mogen verzamelen van data. Middels een pop-up moeten gebruikers hier dan nadrukkelijk toestemming voor geven.

Daarnaast moeten apps strakjes met privacylabels laten zien welke data zij verzamelen en wat zij hier precies mee van plan zijn. Een lastig parket voor Facebook, die onwijs veel data verzameld met ongelooflijk veel partijen.

Met de komst van deze regels is het voor Facebook natuurlijk een stuk lastiger om veel data te gaan verzamelen en laat dat nou net de nummer één inkomstenbron zijn van het sociale medium.

Facebook versus Apple

Eerder was op Smartoday te lezen dat Facebook al eerder in opstand kwam tegen de aangekondigde privacyregels van het Amerikaanse elektronicabedrijf uit Cupertino: zo startte Facebook de aanval op Apple met krantenadvertenties in grote kranten.

Dit liet Apple trouwens niet zomaar gebeuren: ze liet op haar beurt weten juist op te komen voor haar gebruikers.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts