Huawei wil flink gaan verdienen aan 5g-technologie

Huawei is voornemens om flink te gaan verdienen aan 5g-technologie, ondanks het feit dat het zijn smartphones niet overal mag verkopen.
Huawei-telefoon © Pixabay

Huawei heeft in een persbericht aangekondigd voornemens te zijn royalties te gaan vragen voor zijn patenten met betrekking tot 5g-technologie. Onder meer Apple en Samsung zouden gebruik kunnen maken van die patenten, schrijft Bloomberg.

Huawei en 5g

Het Chinese bedrijf is van mening dat het dergelijke deals kan sluiten, ondanks het aanhoudende handelsverbod dat opgelegd is vanuit de Verenigde Staten. Het plan is om de verdiensten uit de royalties te gebruiken voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Huawei heeft – samen met Qualcomm en Ericsson – enkele patenten in handen gekregen die betrekking hebben op 5g, toen het onderzoek deed naar de communicatietechnologie. De patenten zijn nodig voor de interoperabiliteit tussen verschillende 5g-netwerken, schrijft CNBC.

Jason Ding, verantwoordelijk voor de intellectuele eigendommen van de fabrikant, zegt dat Huawei “de grootste technische bijdragen geleverd heeft aangaande 5g-standaarden”. Daarom wil het bedrijf 2,50 dollar (2,10 euro) per telefoon rekenen die gebruikmaken van de patenten. Het handelsverbod hoeft hierbij niet in de weg te staan.

huawei wil mate en p serie verkopen
Huawei Mate 30 Pro, ter illustratie. © Tianya1223/Pixabay

Verdienen aan patenten

Op dit moment verdient Huawei al flink aan patenten. Ding schat dat het bedrijf zo’n 1,2 miljard tot 1,3 miljard dollar omzet tussen 2019 en 2021 door het licentiëren van patenten.

Verder is het de bedoeling dat het bedrijf minder voor gebruik van de patenten gaat vragen dan concurreren als Nokia en Ericsson. Mogelijk betekent dat booming business voor de Chinese fabrikant, mits die natuurlijk genoeg partners kan vinden die van de technologie gebruik willen maken.

Op dit moment mag Huawei nog altijd geen zaken doen met Amerikaanse partijen, door een handelsverbod dat opgelegd is door het Amerikaanse ministerie van Handel. Dat komt doordat het bedrijf verdacht wordt van spionage. De regering-Biden is ook niet van plan die handelsban, destijds opgelegd door Trump, terug te draaien.

Ondertussen zijn er ook al partijen die werken aan 6g-technologie.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts