Microsoft investeert voor het eerst in zelfrijdende auto’s met start-up Cruise

Microsoft heeft 2 miljard dollar geïnvesteerd in Cruise, een startup met zelfrijdende auto’s.
microsoft investeert in zelfrijdende auto's
Microsoft kantoor, ter illustratie. © ClearCutLtd/Pixabay

Het is de allereerste keer dat Microsoft stappen zet in de wereld van zelfrijdende auto’s. Het bedrijf heeft een investering gedaan in Cruise. Het gaat om een bedrag van 2 miljard dollar. Cruise is een start-up van GM en werkt aan elektrische zelfrijdende voertuigen, waaronder auto’s.

In een persbericht laat Micrsoft weten de samenwerking met Cruise en GM op te hebben gezocht voor het commercialiseren van zelfrijdende voertuigen. Wat Microsoft haar deel is van het bedrijf, blijft in het ongewisse. Wat in ieder geval zeker is, is dat het gaat om een investering van 2 miljard dollar en dat de totale waarde van Cruise nu gewaardeerd wordt op zo’n 30 miljard dollar.

Cloudplatform Azure

In het nieuws laat Satya Nadella, CEO bij Microsoft, weten dat Microsoft haar Azure cloudplatform zal gaan gebruiken om ‘autonoom transpot mainstream te maken’: “As Cruise and GM’s preferred cloud, we will apply the power of Azure to help them scale and make autonomous transportation mainstream”, aldus Nadella.

Naast het gebruik van cloudplatform Azure, zou Cruise ook gaan leunen op artificial intelligence en machine learning diensten van Microsoft.

De doelen van GM zijn niet mis met de startup. GM laat in het bericht weten dat haar doel is om voor 2025 dertig nieuwe elektrische voertuigen te willen introduceren, internationaal.

Concurrentie

Microsoft lijkt met deze investering wel wat aan de late kant. Zo is Google al heel wat verder met haar Waymo en kondigde Apple een tijdje geleden ook haar zelfrijdende auto-project aan: in 2024 komt Apple met een zelfrijdende auto, klinken geruchten.

Uber stopte zelf haar ontwikkeling in zelfrijdende auto’s en besloot haar pijlen – net als Microsoft – juist te richten op een startup door hier flink in te investeren: zij pompte zo’n 400 miljoen dollar in startup Aurora en zette zo’n 1200 Uber-medewerkers aan de slag bij de startup.

Cruise

Cruis is een startup en onderdeel van GM. Het is opgericht in 2013 en is al vanaf 2016 aan de weg aan het timmeren met zelfrijdende voertuigen.

Het doel van Cruise is om haar zelfrijdende voertuigen uiteindelijk aan te gaan bieden aan particulieren via een platform. Hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar als openbare elektrische voertuigen als stepjes en fietsen zoals we deze zo nu en dan al tegenkomen in grote steden.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts