Minder WhatsApp functies voor gebruikers die nieuwe voorwaarden niet accepteren

Wanneer je de nieuwe WhatsApp voorwaarden niet accepteert worden de functies beperkt.
whatsapp voorwaarden beperkt
WhatsApp op smartphone. © Webster 2703/Pixabay

Accepteer je de nieuwe WhatsApp voorwaarden na 15 mei niet? Dan gaat WhatsApp de functionaliteiten beperken: zo kun je geen berichten meer versturen, iets waar we WhatsApp natuurlijk voornamelijk voor gebruiken.

Nieuw WhatsApp voorwaarden

In een nieuwe FAQ op de website van WhatsApp meldt de chatdienst dat de nieuwe privacy voorwaarden met ingang van 15 mei van toepassing zullen zijn. Gebruikers die ná die datum deze nieuwe voorwaarden nog niet geaccepteerd hebben kunnen dan alleen nog zeer beperkt gebruik maken van WhatsApp.

Zo kunnen er geen berichten gestuurd of gelezen worden. Ook zou het voeren van telefoongesprekken en het binnenkrijgen van notificaties nog van ‘korte duur’ zijn: “If you haven’t accepted by then, WhatsApp will not delete your account. However, you won’t have full functionality of WhatsApp until you accept. For a short time, you’ll be able to receive calls and notifications, but won’t be able to read or send messages from the app”, aldus WhatsApp.

Privacy voorwaarden WhatsApp

Maar, wat zijn deze nieuwe privacy voorwaarden dan? WhatsApp is in handen van moederbedrijf Facebook, waar ook het gelijknamige social media platform onder valt. Wanneer je via WhatsApp communiceert met bedrijven, dan zou deze informatie doorgespeeld kunnen worden naar Facebook. Op dat platform kunnen bedrijven dan gericht adverteren met behulp van data die gedeeld is door de chatdienst.

Facebook verdient veel geld met advertenties: het is dan ook niet gek dat zij niet stonden te springen om de nieuwe iOS 14 update waar App Tracking Transparancy aangekondigd is: hierbij moeten applicaties nadrukkelijk om toestemming vragen als zij informatie en data verzamelen. Ook moeten zij transparant zijn en aangeven wat ze met deze verzamelde informatie doen.

WhatsApp onder vuur

Eerder meldden we al bij Smartoday dat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp uitgesteld waren tot 15 mei vanwege ophef. Veel gebruikers waren het niet met de nieuwe voorwaarden en zijn – net als de Amerikaanse Handelscommissie – bang dat Facebook zo teveel macht krijgt.

In Nederland hoeven we ons trouwens geen zorgen te maken om deze nieuwe voorwaarden: dankzij de Europese wetgeving zijn we beschermd tegen deze praktijken. Daarbij hoef je nu ook niet gelijk te denken dat WhatsApp en Facebook meelezen met jouw berichten: er is sprake van end-to-end encryptie. Je berichten zijn versleuteld en dus niet leesbaar voor derden.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts