Nederlandse hacker die inlogde op Twitter van Trump ‘niet strafbaar’

Na zeven pogingen wist de Nederlandse hacker in te loggen in het Twitter-account van Trump.
nederlandse hacker twitter trump

Een Nederlandse hacker die enige tijd geleden inlogde op het Twitter-account van Trump is daarvoor niet strafbaar. Dit meldt het openbaar ministerie op basis van een onderzoek dat uitgevoerd is door Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid.

Wachtwoord Twitter-account Trump goed geraden

Na zo’n zeven keer had de Nederlander het wachtwoord van de Amerikaanse president geraden. Hij zou het wachtwoord ‘maga2020!’ hebben gebruikt, wat een bekende afkorting is van de slogan Make America Great Again.

Handelswijze Nederlander hacker onderzocht

Het OM deed onderzoek en toetste de bedoelingen en handelswijze van de Nederlandse hacker. Zelf verklaarde de hacker dat hij onderzoek deed naar de sterkte van het wachtwoord van Trump.

“Omdat er grote belangen mee gemoeid waren wanneer dit Twitter-account zo kort voor de presidentsverkiezingen zou kunnen worden overgenomen”, is te lezen in het nieuwsbericht van het Openbaar Ministerie.

Nadat de Nederlandse hacker in wist te loggen, maakte hij zich bekend en gaf hij vervolgens tips om de kwetsbaarheid te herstellen.

Hacken is strafbaar

Hacken is in Nederland strafbaar, maar met bijzondere omstandigheden – ook wel bekend als responsible disclosure – kan de strafbaarheid vervallen. Uit het onderzoek van het OM is gebleken dat de Nederlandse hacker voldoet aan deze criteria ‘die als rechtspraak zijn ontwikkeld om als etisch hacker vrijuit te gaan’.

Witte Huis ontkent inloggen

Het Witte Huis ontkende destijds dat de Nederlandse hacker in wist te loggen in het Twitter-account van Trump. Ook Twitter zelf zou geen bewijs hebben gezien van een inlogpoging van buitenaf.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts