Twitter lanceert factchecker-programma Birdwatch

Met Twitter Birdwatch wil het social media platform nepnieuws aanpakken.
twitter birdwatch nepnieuws
Twitter op smartphone, ter illustratie. © Joshua Hoenhe/Unsplash

Twitter heeft haar factchecker-programma gelanceerd. Met het zogeten Twitter Birdwatch opent het sociale medium de aanval op nepnieuws. Gebruikers kunnen tweets controleren op feiten met het programma.

Twitter Birdwatch: check tweets op feiten

Benieuwd of een tweet op Twitter gebaseerd is op feiten? Binnenkort kun je dat checken met Twitter Birdwatch, het factchecker-programma van het social media platform. Gebruikers kunnen notities aan tweets toevoegen om meer context te bieden, meldt Twitter bij de aankondiging.

Zo’n 1.000 Amerikaanse gebruikers zouden de tool op dit moment mogen testen. Notities die zij op dit moment toevoegen aan tweets zijn niet openbaar zichtbaar, maar enkel op de website van Birdwatch zelf. Hier kunnen andere testers notities beoordelen.

Aanval op nepnieuws

Met Birdwatch wil Twitter nepnieuws en misleidende informatie op het platform aanpakken. Het bedrijf werkte vorig jaar al Birdwatch, maar nu lijkt het pas echt uitgerold gaan worden. The Verge plaatste vandaag een voorbeeld hoe Twitter Birdwatch eruit moet gaan zien.

Eerder blokkeerde Twitter Trump permanent voor het verspreiden van misleidende informatie over de verkiezingen. Dit wierp gelijk zijn vruchten af: in de eerste week van de permanente blokkade was er al sprake van zo’n 73% minder nepnieuws op Twitter.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts