Wat is Clubhouse en waarom is het opeens zo populair?

Clubhouse is een audiochat-app die op dit moment alleen op iPhones te downloaden is.
wat is clubhouse
Clubhouse app. © Tigchelaar / Smartoday

Er is een new kid on the block in social media land: Clubhouse. De applicatie – die op het moment van schrijven alleen nog beschikbaar is voor je iPhone – lijkt de wereld te veroveren. Maar wat is Clubhouse en waarom is deze app opeens zo populair?

Clubhouse is een audiochat-app

Laten we beginnen met wat Clubhouse nu eigenlijk is. Het gaat hier om een audiochat-app, of een praat-app als we hem zo kunnen noemen. Want, je kunt alleen maar praten met de applicatie en luisteren naar anderen. Het sturen van video’s of tekstberichten is niet mogelijk en de kans is groot dat dit ook niet zal gaan gebeuren.

In de applicatie ontdek je digitale ruimtes – rooms of kamers – waar je kunt luisteren naar gesprekken. Je kunt ook mee discussiëren, mits de eigenaar van een kamer jouw hiervoor toegang heeft gegeven. De eigenaar van zo’n kamer in Clubhouse bepaalt zelf welke mensen mee mogen praten en of de kamer openbaar is of niet.

De audiochats zijn enkel live te beluisteren: na afloop kunnen ze niet meer teruggeluisterd worden.

Alleen voor iPhone

Zoals we daarnet al vermeldden is Clubhouse nu alleen nog maar beschikbaar voor iPhone. Wanneer de audiochat-app naar Android komt blijft nog in het ongewisse: hierover heeft de ontwikkelaar nog niets losgelaten.

Het is op dit moment ook nog best lastig om gebruik te maken van Clubhouse: alleen op uitnodiging kun je een account aanmaken bij de nieuwe audiochat-dienst. Veel platformen gebruiken deze strategie om de groei te faseren.

Clubhouse enorm populair

De applicatie is vanaf eind januari wereldwijd enorm populair. Afgelopen dinsdag was er een meetpunt van het aantal gebruikers: de teller tikte op dat moment de 8,1 miljoen gebruikers aan, aldus onderzoeksbureau App Annie.

Dit is een flinke stijging als we kijken naar de aantallen van begin februari: toen telde het aantal downloads nog 3,5 miljoen gebruikers.

Elon Musk

Hoe dit komt lijkt duidelijk: Elon Musk maakte vanaf eind januari gebruik van de app en dat was wellicht voor velen dé reden om het ook te willen gebruiken.

Ook in Nederland zouden inmiddels al enkele bekende personen gebruik maken van de app, weet RTL Nieuws te melden. Om welke personen dit gaat is nog niet helemaal bekend, maar het zou onder meer gaan om politici en profvoetballers.

Censuur in China

Dat was trouwens niet enige zorgde voor groeispurt van het aantal gebruikers in een zeer korte tijd. Veel inwoners van China gebruikte de applicatie om censuur te omzeilen: social media platformen zijn daar vaak onbereikbaar. En zoals te verwachten is Clubhouse daar nu ook al weer geblokkeerd en niet meer te gebruiken.

Steeds meer social media platformen lijken zich te willen richten op audiochats. Zo was onlangs op Smartoday te lezen dat Twitter audioberichten versturen binnenkort mogelijk gaat worden via DM’s.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Na het inschrijven sturen we je een bevestiging via de e-mail. Deze kan in je spambox belanden


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts